Language:
English English

Razgledanje Beograda

Beogradska šetališta

Centar Beograda

Knez Mihajlova Čak i ako u Beogradu ostajete samo jedan dan, sigurno je da ćete prošetati Knez Mihailovom ulicom - glavnom pešačkom zonom grada. Ona vas vodi od Terazija do Kalemegdana, a pored Trga Republike i brojnih istorijskih građevina koje krase ovu i okolne ulice. Kad ste već tu, setite se da svratite do kluba Plato i odmorite na letnjim ležaljkama uz osvežavajući koktel i zvuke laganog džeza, ili svratite na ručak u neki od restorana u manjim ulicama oko Knez Mihajlove.. Ovaj deo grada je i odlično mesto za šoping, naročito ukoliko Vas zanima brendirana odeća, obuća, nakit, sportska oprema, knjige...

Takođe Vam predlažemo da ne propustite šetnju jednim od najlepših i najstarijih delova Beograda - oko Kosančićevog venca. Kada idući Knez Mihailovom ulicom stignete do Kalemegdana, skrenite levo i spustite se Pariskom pored Francuske ambasade. U dnu ulice skrenite levo u Sime Markovića i prošetajte pored Austrijske ambasade, Saborne crkve, Patrijaršije i Konaka kneginje Ljubice. Onda skrenite desno (nizbrdo) i prođite Kosančićevim vencem - prelepom i mirnom ulicom sa pogledom na reku Savu. Naći ćete se u nekadašnjem srcu grada, oko kojeg se Beograd gradio i širio. A kada Vam bude dosta šetnje, sedite u neki od kafića na Kosančićevom vencu, a ako ogladnite obavezno svratite do kafane "?" (da, stvarno se zove znak pitanja) u ulici Kralja Petra.

Vračar

Vracar Vračar je elitni i jedan od najlepših delova Beograda koji se prostire od Trga Slavija. Uzane, krivudave ulice načičkane su kućama i zgradama nižim, lepšim i starijim nego u drugm centralnim delovima Beograda. Svakako svratite do Hrama Svetog Save, prošetajte Karađorđevim parkom i okolnim ulicama, a zatim obavezno prođite kroz Njegoševu ulicu i uživajte u brojnim vračarskim restoranima i kafićima.

Dorćol

Dorćol je deo grada između Knez Mihailove ulice i Dunava, a u njegovim strmim, uzanim ulicama nalaze se neki od najpopularnijih kafića, klubova i restorana u Beogradu. Slično kao Vračar, ovaj deo grada je stariji i sa nižim građevinama, interesantnijim i lepšim nego u drugim delovima grada. Ovde žete takode naći brojne male, ali često elitne radnje koje prodaju garderobu, tako da je Dorćol sjajan kraj za avanturistički šoping.

Zemun

Zemun se prostire sa druge strane Dunava u odnosu na centar Beograda, što znaci da se nekada nalazio sa suprotne strane granice između Austorugarske i Turske. Iako se ta granica kroz istoriju pomerala beskonačno puta, Zemun i danas ostavlja mnogo manje orijentalni utisak nego drugi delovi Beograda, a njegova arhitektura je više srednjeevropska i više podseća na gradove kao što je Novi Sad ili manja mesta u Vojvodini, nego na ostatak Beograda. Centar Zemuna oko Glavne ulice je izuzetno lepo uređen i sjajan za šetnju, a Zemunski kej je fantastičan! Obavezno prošetajte kejom uz Dunav, sunčajte se na plaži Lido (na Velikom ratnom ostrvu), pa svratite u neki od poznatih zemuskih ribljih restorana na ručak ili večeru.

NATO tura

Generalstab Ovako Beograđani u šali nazivaju donji deo ulice Kneza Miloša, gde nekoliko zgrada uništenih u NATO bombardovanju 1999. godine i dalje čeka rekonstrukciju. Glavni razlog je birokratija i administrativne nesuglasice različitih nivoa vlasti, ali ovo je ipak neuobičajen i impresivan prizor koji svakao treba videti pre nego što ovi objekti budu obnovljeni.

 

Ako želite da uzivate u panorami Beograda ploveći brodom posetite sekciju Beograd brodom.

Ako želite da zakupite brod posetite sekciju Zakup brodova.

Rent-a-Car u Beogradu

Rent-a-car Beogradu

Ovde možete pronaći detaljne informacije o preporučenim rent-a-car kompanijama koje nude iznajmljivanje automobila... Detaljnije

Restorani u Beogradu

Restorani u Beogradu

Srpska kuhinja se uglavnom zasniva na mesu i u Beogradu su se uvek jeli dobri ćevapi, pljeskavice i druga jela sa roštilja... Detaljnije