Language:
English English

Razgledanje Beograda

Kalemegdan i Beogradska tvrđava

Kalemegdan Kalemegdan i Beogradska tvrđava su mesta koja nijedan posetilac Beograda ne sme propustiti. Najstariji delovi Beogradske trvđave potiču iz prvog veka Nove Ere, kada se na ovom mestu nalazilo rimsko vojno utvrdenje. Sama tvrđava (podeljena na donji i gornji grad) i njena okolina (kalemegdanski park) nalaze se na ušću reke Save u Dunav, što danas znači fantastičnu panoramu, ali je nekada bilo glavni uzrok stalnih okupacija i ratova oko ove strateške tačke. Upravo zbog toga Kalemegdan danas svedoči o istoriji različitih klutura i umetnosti njegovih mnogobrojnih osvajača.

Za detaljan obilazak svega što treba videti na Kalemegdanu potrebno je izdvojiti skoro ceo jedan dan. Čak i ako ste u žurbi ili kratko ostajete u Beogradu - ipak vredi prošetati sat vremena Kalemegdanom i spustiti se do reka.
Najlakši nacin da stignete do Kalemegdana je da od Terazija prošetate Knez Mihailovom do samog kraja ulice, gde je ulaz u kalemegdanski park.

Prvo utrđenje na ovoj lokaciji podigla su keltska plemena u trećem veku pre nove ere, pod imenom Singidunum. Kasnije su u vreme Rimljana ovde je bazirala IV legija Flaviusa, i građansko naselje pored tvrđave polako je počelo da se razvija. Međutim, Singidunum su 441. potpuno zbrisali Huni. Grad je obnovio car Justinijan, koji je Kalemegdan ogradio jakim zidinama (Beograd je u to vreme bio deo Vizantijskog carstva). Slovensko ime Beograd prvi put je zabeleženo u IX veku.

Kalemegdan, odnosno Beograd je u srpske ruke pao tokom vladavine kralja Dragutina u XIII veku, ali se najviše razvio za vreme despota Stefana Lazarevića, koji je i osnivač srpske prestonice. On je stvorio jaku ekonomsku, društvenu i obrazovnu osnovu grada. Beograd ubrzo postaje najveća srpska naseobina, a Stefan Lazarević na gornjem gradu zida sebi tvrđavu. Nakon njegove smrti, Beograd ponovo osvaja Austrougarska i on postaje jedan o retkih gradova koji uspeva da zaustavi Turke i spreci njihov dalji prodor na sever.

Beograd se prvi put uspešno odbranio od Turaka 1440, a drugi put 1456. godine u čuvenoj bici "Antemurale Christianitatis" (odbrana hrišćanstva), u kojoj je Janos Hunyadi (Sibinjanin Janko) porazio sultana Mehmeda II. Ipak, Turci 1521. godine osvajaju Beograd i grad ostaje u turskim rukama narednih 150 godina.

Godine 1688. Kalemegdan na kratko opet pada u austrijske ruke, a pobeda 1717. dopušta im da počnu da razvijaju grad. Stilovi gradnje su se promenili i izgled grada je iz orijentalnog prešao u barokni. Postavljena je nova odbrambena struktura iz koje datira i današnji zvezdast oblik tvrđave. Beograd se u to vreme smatrao neosvojivim - nažalost, Austrija je grad izgubila sporazumom 1739. godine i ne želeći da ostavi Turcima tajne savremene arhitekture, tokom svog povlačenja je sistematski razorila grad. Poslednje veliko osvajanje grada dogodilo se 1807. tokom Prvog srpskog ustanka, a Turci su 1867. konacno predali grad Mihailu Obrenoviću.

U svojoj dugoj i krvavoj istoriji, Kalemegdan je rušen preko 40 puta, a posledice ratova i osvajanja su vidljive na današnjem izgledu tvrđave. Na određenim mestima može se videti nekoliko slojeva zidina različite strukture i načina gradnje, koji potiču iz različitih istorijskih perioda.

Kalemegdan Kalemegdan Belgrade Kalemegdan Belgrade Fort Kalemegdan Fort Belgrade Fort Kalemegdan Kalemegdan Belgrade Kalemegdan Kalemegdan Serbia Kalemegdan Belgrade Fort Kalemegdan Serbia Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Belgrade Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Kalemegdan Belgrade Kalemegdan Kalemegdan

 

Ako želite da uzivate u panorami Beograda ploveći brodom posetite sekciju Beograd brodom.

Ako želite da zakupite brod posetite sekciju Zakup brodova.

Rent-a-Car u Beogradu

Rent-a-car Beogradu

Ovde možete pronaći detaljne informacije o preporučenim rent-a-car kompanijama koje nude iznajmljivanje automobila... Detaljnije

Restorani u Beogradu

Restorani u Beogradu

Srpska kuhinja se uglavnom zasniva na mesu i u Beogradu su se uvek jeli dobri ćevapi, pljeskavice i druga jela sa roštilja... Detaljnije