Hram Svetog Save, Crkva Svetog Marka - Crkve u Beogradu

Ovde navodimo izbor nekoliko najlepših crkvi i svetilišta u gradu - iz turističkog i umetničkog ugla, koje preporučujemo da obiđete tokom vaše posete Beogradu:

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save Hram Svetog Save je velelepna bela građevina odmah iznad trga Slavija, podignuta na vračarskom platou, tako da se može videti i iz centra i sa periferije Beograda. Gradnja je započela davne 1935. godine, a do današnjeg dana unutrašnjost hrama još uvek nije u potpunosti završena. Hram Svetog Save je projektovan u srpsko-vizantijskom stilu, a ukupna visina građevine je 82 metra. Kompletan prostor oko Hrama - svetosavski plato i obližnji Karađorđev park su nedavno obnovljeni i uređeni, pa sada predstavljaju idealno mesto za uživanje u dobroj knjizi ili pauzu nakon duge šetnje gradom.

Bajrakli Džamija

Bajrakli Džamija je jedina preostala džamija u Beogradu, izgrađena u XVI veku i predstavlja jednu od najstarijih zgrada u gradu. Nalazi se na Dorćolu - u Gospodar Jevremovoj ulici broj 11 i svakako je vredi obići.

Crkva Svetog Marka

Crkva Svetog Marka svakako je jedna od najlepših crkvi u Beogradu, a nalazi se u Bulevaru kralja Aleksandra, pored parka Tašmajdan. Građena je tokom tridesetih godina prošlog veka, u srpsko-vizantijskom stilu. Crkva izuzetno lepo izgleda u večernjim satima, zahvaljujući dekorativnom osvetljenju.

Crkva Svete Petke i Crkva Ružica

Bogorodičina crkva Ružica i Kapela Svete Petke su dve prelepe male crkve koje se nalaze u donjem gradu na Kalemegdanu. Obavezno ih posetite prilikom obilaska ostatka tvrđave.

 

Ako želite da uzivate u panorami Beograda ploveći brodom posetite sekciju Beograd brodom.

Ako želite da zakupite brod posetite sekciju Zakup brodova.

Partneri

Pretplatite se