Ada Ciganlija, Koustnjak, Avala - na otvorenom

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija Ada Ciganlija je veliko ostrvo na reci Savi, spojeno nasipima sa kopnom, tako da stvara veštacko jezero na samo 4 kilometra od centra Beograda. Osim toga što predstavlja oazu prirode, Ada Ciganlija je i omiljeno izletište, prostor za bavljenje raznim sportovima, vrlo popularna plaža i kupalište - zovu je još i more Beograda, kao i odlično mesto za noći provod.

Sportovi kojima se možete baviti na Adi Ciganliji su skijanje na vodi, jedrenje, veslanje, tenis, paintball, fudbal, košarka, odbojka, golf, hokej na travi, bejzbol, ragbi, slobodno penjanje (free climbing), bandži džamping, biciklizam, vožnju rolera, rukomet, mini fudbal, stoni tenis, šah i naravno pecanje. Manje jezero Ada Safari namenjeno je za sportski ribolovi sve prateće aktivnosti.

Na plažama sa obe strane savskog jezera se jedan za drugim ređaju kafići i klubovi na otovorenom - idealna mesta za jutarnju kafu ili hladno pivo posle podne. Sa mrakom se obe strane jezera bude da pozdrave noć - i žurka se nastavlja do zore. Većina kafića je tokom letnje sezone otvorena non-stop.

Ozbiljno Vam savetujemo da odolite iskušenju noćnog kupanja posle konzumirane veće količine alkohola...

Ušće i obale Dunava i Save

Riverside Biciklistička i pešačka straza počinju kod marine na donjem Dorćolu, prolaze pored sportskog centra 25. maj, nastavljaju se preko Ušća, ispod Kalemegdana, pored Sajma, pa sve do Ade Ciganlije. Na delu staze kod sportskog centra 25. maj nalaze se teniski, fudbalski i basket tereni, kao i nekoliko kafića, restorana i splavova. Ovde možete i iznajmiti bickikle i krenuti u vožnju do Ade ili preko Brankovog mosta (do kog postoji lift za bicikle) pa zatim novobeogradskom stranom preko Ušća, uz Dunav, pored hotela Jugoslavija, sve do Zemuna.

Košutnjak

Košutnjak je danas jedina preostala endemska šuma u Beogradu, u kojoj su nekad živele košute, srdnaći i druga divljač... Danas se na Košutnjaku nalazi najveći sportski centar u Beogradu, bazeni, teniski tereni, dečiji rekreativni centar, staze ze džoging, filmski grad, nekoliko dobrih restorana i kafana, česma iz XIX veka i brojni spomenici. Košutnjak je i odlično mesto za šetnju, izlete, rekreativno bavljenje sportom, roštilj ili prosto uživanje u prirodi.

Veliko ratno ostrvo

Ovo veliko ostrvo na Dunavu, kod ušća Save, dobilo je ime po brojnim Austrijsko-Turskim sukobima vođenim oko Beograda. Šume Velikog ratnog ostrva danas su prirodni rezervat brojnih endemskih vrsta ptica. Na zemunskom kraju ostrva nalazi se plaža Lido - do koje se dolazi čamcem sa zemunskog keja, a u toku letnje sezone često je postavljen i pontonski most preko koga se može i peške stići do ostrva. Ovo je sjajno mesto za sunačanje, šetnju ili kupanje u Dunavu. Zanimljivo je da je Veliko ratno ostrvo tokom visokog vodostaja poplavljeno.

Avala

Avala je omanja planina na periferiji Beograda - idealno mesto za jednodnevne izlete, šetnje ili brdski biciklizam. Pošumljena je početkom XX veka i danas ima status nacionalnog parka. Pored nekoliko planinskih domova, restorana i hotela, na Avali se nalaze i brojni spomenici, od kojih je najveći i najpoznatiji Spomenik neznanom junaku. Sve do NATO bombardovanja 1999. godine, na Avali se nalazio i veliki telekomunikacioni toranj koji se mogao videti iz svih delova grada, a koji je predstavljao jedan od simbola i zaštitnih znakova Beograda. Trenutno je toku gradnja novog Avalskog tornja, po uzoru na srušeni. Izlet do Avale preporučujemo ako u Beogradu ostajete duže od tri dana i ukoliko imate automobil na raspolaganju.

Dedinje

Dedinje je najbogatiji kraj Beograda, zanimljiv za šetnju, bilo po velikom Hajd parku - oazom mira i zelenila, bilo po tihim uličicama načičkanim velelepnim vilama najbogatijih stanovnika Beograda. Ovde se nalazi i mesto koje gotovo svi turisti sa prostora bivše SFRJ obavezno posećuju - Kuća cveća, mauzolej Josipa Broza Tita. Iz centra grada se na Dedinje najlakše stiže trolejbusima broj 40 ili 41 - izađite na Bulevaru Mira i lutajte...

 

Ada Ciganlija Ada Ciganlija Belgrade Ada Ciganlija Ada Ciganlija Ada Ciganlija Ada Ciganlija Ada Ciganlija Ada Ciganlija Ada Ciganlija Ada Ciganlija Avala Avala Sava riverside Veliko ratno ostrvo Great War Island Veliko ratno ostrvo

 

Ako želite da uzivate u panorami Beograda ploveći brodom posetite sekciju Beograd brodom.

Ako želite da zakupite brod posetite sekciju Zakup brodova.

Partneri

Pretplatite se