Beogradski Festival Igre 2012

Beogradski festival igre puni deset godina. To je važna prilika za podsećanje na istorijski put i impozantan rast koji je prošao. Beogradski festival igre je znao, mozda više od bilo kog festivala u Evropi, da oseti promene i senzibilitet novog vremena, zahvaljujući kulturnoj viziji i incijativi direktorke Aje Jung, koja je hrabro i profesionalno postala nosilac tih promena, i ostvarila međunarodni uspeh manifestacije. Želimo, kako se kaže u Italiji - "cento di questi giorni" (stotinu ovakvih dana) Beogradskom festivalu igre.

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE 2013 - PROGRAM

 

5. april, 20h | Sava Centar
Ballet Jazz Monteral, Kanada
Zumiranje, Kajetano Soto
Gorivo, Kajetano Soto
Zip Zap Zoom, Anabel Lopez Očoa
Noćna kutija, Ven Vei Vang

6. april, 20h | Opera Madlenianum
Danski plesni teatar, Kopenhagen, Danska
Ljubavne pesme, Tim Rašton

6. april, 20h| Kulturni centar, Pančevo
7. april, 20.30h| Beogradsko dramsko pozorište, nova scena
Plesna kompanija Niva Šenfilda i Orena Laora, Tel Aviv, Izrael
Brod ludaka, Niv Šenfild i Oren Laor

8. april u 20h | Jugoslovensko dramsko pozorište
Balet Preljokaž, Eks en Provans, Francuska
Ono što zovem Zaborav, Anželin Preljokaž

9. april u 20h | Pozorište na Terazijama
Peeping Tom, Brisel, Belgija
Izdaje se, Gabrijela Karizo i Frenk Šartije

Vip poziva Vesnu Orlić
12. april u 20h | Sava Centar
Balet Državne opere, Beč, Austrija
Zvona na vetar, Patrik de Bana (kreacija 2013 | prvo izvođenje u inostranstvu)
Milion poljubaca po mojoj koži, Dejvid Davson
Uzdah duše, Jirži Bubeniček
Užareni predah, Jorma Elo

13. april, 20h | Narodno pozorište, Beograd
Balet Narodnog pozorišta, Beograd, Srbija
Jesenje cveće, Mari-Klod Pietragala
Koračaj lagano, Pol Lajtfut, Sol Leon
Šest igara, Jirži Kilijan

14. april, 20h | Opera Madlenianum
Pekinški plesni teatar, Peking, Kina
Izmaglica, Vang Juan Juan

15. i 16. april, 20h | Beogradsko dramsko pozorište
Alias, Ženeva, Švajcarska
Težina sunđera, Đulijerme Boteljo

17. april, 20h | Opera Madlenianum
18. april, 20h | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
MaggioDanza, Firenca, Italija
2 x Stravinski, Frančesko Ventrilja, Andonis Fonjadakis

18. april, 20h | Beogradsko dramsko pozorište
Ultima Vez, Brisel, Belgija
Booty Looting, Vim Vanderkejbus

19. april, 20h | Sava Centar
Kulberg balet, Stokholm, Švedska
Studija zabave, Aleksandar Ekman

...

ISTORIJAT

Tokom predhodnih godina pred festivalskom publikom su se predstavili: Balet Marijinskog teatra iz Sankt Petersburga sa koreografijama Žorža Balanšina, Balet pariske Opere sa postavkama Vilijama Forsajta, Rudolfa Nurejeva i Morisa Bežara, Nacionalna plesna kompanija iz Madrida sa kreacijama čuvenog Nača Duata, Holandski plesni teatar I i II, sa koreografijama Jiržija Kilijana, Pola Lajtfuta i Sol Leon, Kulberg balet sa postavkama Matsa Eka i Johana Ingera, Balet milanske Skale sa postavkom Maura Bigoncetija, Balet Monte Karla sa koreografijama Žan-Kristofa Majoa, Balet Ženeve sa postavkama Tešigavare, Fonjadakisa i Šerkauija, italijanski Aterballetto...

Značajna su bila i gostovanja nacionalnih baleta iz Sofije (Žorž Balanšin, Mario Piaca), Soluna (Konstantinos Rigos), Atine (Rej Bara), Liona, Skoplja, Maribora (Edvard Klug), Praga (Icak Galili, Petr Zuska), Bijarica (Tijeri Malanden), Tulze (Načo Duato, Tvajla Tarp), Marseja (Frederik Flaman i Zaha Hadid), Sao Paola, ... Zatim, plesnih kompanija Shen Wei Dance Arts, Inbal Pinto Dance Company, Henri Oguike Dance Company, Wayne McGregor|Random Dance, Emanuel Gat Dance, Conny Janssen Danst, Kibbutz Dance Company, Akram Khan Dance Company, Jasmin Vardimon Dance Company, Peeping Tom, Compagnie Blanca Li... kao i nastupi i postavke Đilijerme Botelja u izvođenju njegove trupe Alias, Filipa Sera, Laure Balis, Jasmin Goder, Amande Miler, Havijera de Frutosa, Ismaela Iva, Talie Paz, Bernarda Montea, Gaja Vajcmana (Club Guy & Roni), Enrikea Rodovalja, Kristijana Špuka, Emia Greka (Emio Greco|PC)...

Neke od predstava su uspešno gostovale i u Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Užicu, Somboru... Izuzetan događaj u organizaciji festivala, sigurno je i gostovanje Mihaila Barišnjikova i Ane Lagune, sa postavkama Matsa Eka, Bendžamina Milepjea i Aleksaja Ratmanskog, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u maju 2009.

Festival je osnovan 2003 godine, na inicijativu Međunarodnog saveta za igru CID UNESCO iz Pariza, a selektor programa je koreograf, Aja Jung.

MISIJA I VIZIJA

Dolazak istaknutih baletskih i savremenih plesnih kompanija, poznatih koreografa i aktuelnih produkcija, rezultirao je formiranjem nove publike i uspostavljanjem visokih standarda kada je umetnička igra u pitanju. Kvalitetan program i dobra komunikacija sa domaćom i inostranom kulturnom javnošću i medijima, utvrdili su prestižnu poziciju Beograda i Srbije na evropskoj festivalskoj i plesnoj mapi.

Posećenost predstava, pozitivne kritike i prisustvo u lokalnim i inostranim medijima, informativni i edukativni sadržaji namenjeni domaćoj plesnoj zajednici, popularizacija savremene igre u regionu, kao i mogućnost da plesna umetnost nađe put do najšire publike, samo su neki od rezultata koji određuju dalje kreiranje programa.

Partneri

Pretplatite se